Verwijderen van Vlekken op Natuursteen Keukenbladen: Tips en Tricks

Een natuurstenen keukenblad voegt een natuurlijke en verfijnde uitstraling toe aan elke keuken. Het is duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen krassen. Echter, zoals bij elk ander materiaal, kunnen natuursteen keukenbladen vatbaar zijn voor vlekken. Vlekken kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals vet, wijn, koffie, limonade enz. Het verwijderen van deze vlekken is essentieel om de prachtige uitstraling van het natuursteen keukenblad te behouden. In deze blog delen we enkele tips en trucs om vlekken op natuursteen keukenbladen te verwijderen.

marmeren keukenblad

Waarom natuursteen keukenbladen gevoelig zijn voor vlekken?

Natuursteen is poreus van aard, wat betekent dat het gemakkelijk vloeistoffen kan absorberen. Vloeistoffen zoals wijn, citroensap en azijn kunnen reageren met het oppervlak van het natuursteen en vlekken veroorzaken. Bovendien kan het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen de textuur en glans van het natuursteen aantasten, waardoor het oppervlak gevoeliger wordt voor vlekken.

Soorten natuursteen keukenbladen en hun kenmerken

Er zijn verschillende soorten natuursteen keukenbladen beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken. Hieronder volgen enkele van de meest populaire soorten natuursteen keukenbladen en hun kenmerken:

 • Graniet: Een zeer duurzaam en hard natuursteen dat bestand is tegen krassen, hitte en zuur. Graniet is ook relatief ongevoelig voor vlekken.
 • Marmer: Marmer is een elegant en verfijnd natuursteen met een glad en glanzend oppervlak. Marmer is echter poreus van aard en daardoor gevoeliger voor vlekken dan graniet.
 • Kalksteen: Kalksteen is een zacht en poreus natuursteen dat gevoelig is voor zuren. Het kan gemakkelijk worden beschadigd door zure vloeistoffen en daarom is het essentieel om voorzichtig te zijn bij het schoonmaken van een kalkstenen keukenblad.
 • Leisteen: Leisteen is een sterk en duurzaam natuursteen dat bestand is tegen vlekken en zuren. Het heeft een natuurlijke uitstraling en is verkrijgbaar in verschillende tinten.

Preventie van vlekken op natuursteen keukenbladen

Voorkomen is beter dan genezen, en dit geldt ook voor het voorkomen van vlekken op natuursteen keukenbladen. Hier zijn enkele tips om vlekken te voorkomen:

 • Gebruik altijd een snijplank bij het snijden van voedsel om krassen op het oppervlak van het natuursteen te voorkomen.
 • Veeg gemorste vloeistoffen onmiddellijk op om te voorkomen dat ze in het oppervlak van het natuursteen worden opgenomen.
 • Gebruik alleen zachte doeken en milde reinigingsmiddelen om het natuursteen schoon te maken. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en schurende materialen.
 • Gebruik placemats en onderzetters om te voorkomen dat hete pannen en glazen met koude dranken het oppervlak van het natuursteen beschadigen.

Verwijderen van vlekken op natuursteen keukenbladen

Als er toch vlekken op het natuursteen keukenblad verschijnen, zijn er verschillende manieren om ze te verwijderen. Hieronder vindt u enkele tips voor het verwijderen van specifieke soorten vlekken:

 • Vetvlekken: Veeg de vetvlekken weg met een zachte doek en gebruik een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel, om de resterende vlek te verwijderen. Spoel af met water en droog het oppervlak af.
 • Koffie- en theevlekken: Maak een pasta van zuiveringszout en water en breng deze aan op de vlek. Laat het een paar minuten intrekken en spoel vervolgens af met water.
 • Wijnvlekken: Dep de wijnvlekken met een zachte doek en breng vervolgens een pasta aan van zuiveringszout en water. Laat het een paar minuten intrekken en spoel vervolgens af met water.
 • Kalkvlekken: Meng azijn en water in gelijke delen en breng het aan op de kalkvlekken. Laat het een paar minuten intrekken en spoel vervolgens af met water.
 • Olievlekken: Strooi talkpoeder of maïzena over de olievlekken en laat het een paar uur intrekken. Veeg het overtollige poeder weg en reinig het oppervlak met een mild reinigingsmiddel.

Veelgestelde vragen over het verwijderen van vlekken op natuursteen keukenbladen

Nee, agressieve schoonmaakmiddelen kunnen het oppervlak van het natuursteen beschadigen en het gevoeliger maken voor vlekken. Gebruik altijd milde reinigingsmiddelen en zachte doeken.

Het wordt aanbevolen om uw natuursteen keukenblad dagelijks schoon te maken met een milde reiniger en een zachte doek. Hiermee verwijdert u kleine vlekken en voorkomt u dat vuil zich ophoopt.

Nee, citroensap kan het oppervlak van het natuursteen beschadigen en vlekken veroorzaken. Vermijd het gebruik van citroensap bij het schoonmaken van natuursteen keukenbladen.

Natuursteen keukenbladen zijn een prachtige toevoeging aan elke keuken. Ze zijn duurzaam, stijlvol en gemakkelijk schoon te maken. Om hun schoonheid te behouden is het echter belangrijk om vlekken te voorkomen en deze zo snel mogelijk te verwijderen als ze toch verschijnen. Door de bovengenoemde tips en trucs te volgen, kunt u uw natuursteen keukenblad in topconditie houden en er vele jaren van genieten. Verwijderen van vlekken op natuursteen keukenbladen is een eenvoudige taak als u weet hoe u het moet aanpakken.

Offerte aanvragen

Geef uw wensen door via onderstaand formulier en u ontvangt een offerte:

gratis offerte zonder verplichtingen
lokaal gecertificeerd 10Q Vakbedrijf
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  • Hidden
  natuursteen medewerker

  Werkwijze

  Direct na het indienen van uw verzoek met aantallen en maten voor een offerte, ontvangt u binnen 24 uur een goede werktekening en een offerte. Vervolgens wordt u gebeld. Als alles naar uw wens is, worden gelijk goede afspraken gemaakt. Duidelijk en betrouwbaar. Bij het ophalen of afleveren bij uw thuis ontvangt u tips en onderhoudsadviezen van de echte vakman. Dus alles snel en ook goed.